Veninul albinelor poate ucide celulele agresive ale cancerului de sân
Veninul albinelor poate ucide celulele agresive ale cancerului de sân
Cercetătorii din Australia de Vest au descoperit că veninul provenit de la albine este un puternic agent antitumoral, care anihilează o formă deosebit de agresivă de celule de cancer mamar, la o rată uluitoare dovedită în experimentele pe șoareci.
Studiul potențial inovator, publicat în revista NPJ Precision Oncology, a fost întreprins de oamenii de știință de la Institutul de Cercetări Medicale ”Harry Perkins” din Perth. „Am descoperit că veninul provenit de la albine este remarcabil de eficient în uciderea unora dintre aceste celule de cancer de sân cu adevărat agresive, la concentrații care nu sunt la fel de dăunătoare pentru celulele normale”, a declarat cercetătoarea principal, Ciara Duffy.
Duffy a declarat, pentru Australian Broadcasting Corporation, că speră ca rezultatele să fie promițătoare pentru 10 -15% dintre femeile care suferă de cancer de sân triplu negativ – adică paciente a căror boală nu are toți cei trei receptori comuni ai medicamentelor pentru cancer, care includ hormonii estrogen și progesteron, precum și factorul de creștere epidermică umană, numit HER.
În mod obișnuit, acești receptori ar putea ajuta lupta medicilor împotriva creșterii tumorilor prin utilizarea unor terapii țintite, care ajută la scutirea pacienților de ravagiile chimioterapiei. Rata de supraviețuire relativă la cinci ani pentru cele mai progresive cazuri poate fi de doar 11%, potrivit Societății Americane a Cancerului.
Cu toate acestea, noul studiu a dezvăluit că veninul poate ucide 100% din celulele canceroase de sân triplu-negative, precum și HER2-pozitive. Acestea nu sunt orice albine, susțin cercetătorii australieni. Albinele din Perth sunt „unele dintre cele mai sănătoase din lume”, a spus Duffy, care a completat populația stupului local cu albine din Irlanda și Anglia. Albinele sunt adormite cu dioxid de carbon, apoi conservate în gheață, după care veninul este extras și injectat direct în tumoră.
Dar, mai degrabă decât să sugereze o recoltă pe scară largă de venin de albine, echipa lui Duffy a descoperit că un analog chimic cunoscut al unei peptide din venin, numit melitină – componenta, de fapt, care este responsabilă de durerea suferită imediat după o înțepătură de albină – a avut aceleași efecte anticanceroase.
„Ceea ce face melitina valoroasă este că intră, de fapt, în suprafață sau în membrana plasmatică și formează găuri sau pori, provocând doar moartea celulei”, a spus Duffy, care a mai descoperit că molecula poate facilita, de asemenea, impactul medicamentelor pentru chimioterapie, cum ar fi docetaxel. Atunci când este combinată, a explicat ea, melitina ar pătrunde mai întâi membrana celulei canceroase, permițând intrarea chimio mai bună în masa malignă.
Oamenii de știință au observat, de asemenea, că melitina poate împiedica reproducerea viitoare a celulelor canceroase triplu-negative și HER2.
La nivel global, albinele de miere sunt de mult amenințate, în ciuda eforturilor de a-și crește populația. Cu toate acestea, produsele apicole au fost folosite în scopuri cosmetice și medicinale de mii de ani, datorită proprietăților lor antiinflamatoare, antibacteriene, antifungice, antivirale și antioxidante.