fbpx

Proprietățile antimicrobiene ale pansamentelor cu miere

Proprietățile antimicrobiene ale pansamentelor cu miere 

Prevalența crescută a pansamentelor antimicrobiene în îngrijirea rănilor poate fi atribuită, în linii mari, progreselor în cercetare și tehnologie. Practicienii din domeniul sănătății au început să se bazeze mai mult pe pansamentele care încorporează agenți antibacterieni si care nu afectează sănătatea țesutului. Pansamentul antimicrobian optim ar trebui să aibă o serie de proprietăți cheie:
–         spectru larg de activități antibacteriene;
–        să fie bactericid (adică elimină în mod activ bacteriile), mai degrabă decât bacteriostatic (agenți care împiedică reproducerea bacteriilor în continuare fără a ucide neapărat bacteriile care sunt deja prezente);
–         non-iritant, netoxic și potrivit pentru utilizare pe pielea afectată;
–         acțiunea sa nu este oprită sau încetinită prin exudatul  rănii sau alte lichide corporale;
–         capabil să reducă mirosul urât provenit din țesuturile infectate;
–         cost eficient, stabil, ușor de depozitat și aplicat.
Pentru a reduce riscul de reacții adverse inutile și pentru a optimiza calea de tratament, pansamentele antimicrobiene trebuie aplicate numai în circumstanțe specifice: pentru tratarea infecțiilor cu răni localizate, să furnizeze tratament localizat pentru infecția sistemică sau de răspândire în tandem cu tratamentul cu antibiotice sistemice și pentru a preveni infectarea unei răni în cazurile în care pacientul prezintă un risc crescut de infecție.
Miere în pansamente
Mierea de calitate medicală are o serie de beneficii în tratamentul plăgii. Deoarece are atât proprietăți antimicrobiene, cât și antiinflamatorii, poate preveni riscul infectării unei plăgi, reducând, în același timp, inflamația suprafeței plăgii. Susține vindecarea umedă a rănilor, care poate reduce nivelul cicatricilor și asigură debridarea autolitică a rănilor, în care enzimele proprii ale organismului sunt activate pentru cicatrizarea țesutului necrozat. De asemenea, previne mirosurile neplăcute ale plăgii. NHS recomandă pansamente impregnate cu miere ca tratamente de primă linie într-un cadru de asistență primară.
British National Formulary (BNF), principalul ghid farmaceutic al Regatului Unit, recomandă ca pansamentele care conțin miere ca antibacterian activ să nu fie utilizate în cazurile în care pacientul are o sensibilitate extremă sau alergie la produsele apicole sau la înțepături de albine. BNF recomandă, de asemenea, că, în cazul în care pansamentele pe bază de miere sunt utilizate în tratamentul pacienților diabetici, nivelul de glucoză din sânge al pacientului să fie monitorizat în mod continuu, din cauza riscului crescut de zaharuri din miere care trece în fluxul sanguin al pacientului.

Citește și ...