fbpx

Propolisul- armura stupului

Propolisul – armura stupului

Stupul, cu un volum de aproximativ 50 de litri, 600.000 de intrări/zi, mii de indivizi, o temperatură de 35-38 grade Celsius și umiditate de aproximativ 70%, poate fi un mediu extrem de vulnerabil la culturile de bacterii și viruși.

Însă nu este deloc așa, deoarece propolisul funcționează ca o armură a stupului. Propolisul are proprietăți bacteriostatice, bactericide, fungicide și antiseptice. De asemenea, în ultimii ani, se constată un impuls al activității de cercetare prin care propolisul este studiat ca o posibilă alternativă sau tratament de susținere pentru mai multe tipuri de cancer. Studiile clinice au demonstrat deja o blocare a creșterii tumorii canceroase ca răspuns la tratamentele cu propolis.

Propolisul este considerat  supliment alimentar, cu proprietăți funcționale,  împreună cu alte produse apicole, precum polenul și lăptișorul de matcă. Propolisul îmbunătățeste sănătatea, plecând de la funcția sa inițială, aceea de „apărător al stupului”. Este folosit, deci, pentru a apăra sănătatea umană împotriva microbilor și pentru a spori imunitatea umană împotriva diferitelor bolilor.

Citește și ...