fbpx

Produsele apicole, remedii terapeutice. Pot apărea efecte adverse ?

Produsele apicole, remedii terapeutice. Pot apărea efecte adverse ?

Mierea, propolisul și lăptișorul de matcă, ca și produse de bază ale stupului, prezintă numeroase proprietăți care le recomandă pentru consumul uman datorită caracteristicilor nutritive de înaltă valoare, dar și datorită caracteristicilor farmacologice care le transformă în remedii terapeutice.

Orice substanță (naturală sau sintetică) are doza de medicament, de aliment sau doza letală. De aceea, este recomandat, în cazul persoanelor sensibile, în general, la substanțe alergene, să consume cu precauție produsele de bază ale stupului, mai ales prima oară.

În prezent, se efectuează studii suplimentare privind farmacologia produselor apicole. Deși rare, reacțiile alergice pot apărea și în cazul acestor produse. O situație particulară o comportă alergia la polen. Trebuie ținut cont că polenul recoltat de către albine, în general, provine de la plante care nu au efect alergen. Mai mult, acest polen recoltat de albine intră în contact cu saliva lor, respectiv cu enzimele din salivă, care determină un mecanism de transformare biochimică. Putem, astfel, afirma că polenul de albine pe care apicultorul îl scoate din stup este destul de diferit, ca și compoziție, față de polenul floral inițial.

Foarte rar, clinic vorbind, polenul de albine are caracter alergen pentru persoanele sensibile. Nu se cunosc efecte adverse prin interacțiunea cu medicamentele.

Citește și ...