fbpx

Polenul, lăptișorul de matcă și propolisul- esențiale în reducerea riscului de boli cardiovasculare

Polenul, lăptișorul de matcă și propolisul- esențiale în reducerea riscului de boli cardiovasculare

Produsele stupului au un efect benefic asupra sănătății, ajutând la prevenirea a numeroase afecțiuni sau ameliorând simptomele unor boli incurabile. Cu condiția ca aceste produse să fie autentice, siguranța lor fiind controlată de autoritățile în domeniu. Dr. biolog Tatiana Onisei, coordonatorul Serviciului Național pentru Plante Medicinale, Aromatice și Produse ale Stupului (SNPMAPS) din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare (IBA București), spune că s-a înregistrat, în România, o diversificare din ce în ce mai mare a suplimentelor alimentare pe bază de produse ale stupului (surse valoroase de substanțe nutritive și energie), care sunt verificate atent încă dinainte de intrarea pe piață, astfel încât consumatorii să aibă beneficii maxime.

Persoanele vârstnice sunt în mod deosebit vulnerabile la o nutriție deficitară sau dezechilibrată. Multe dintre afecțiunile persoanelor din această grupă de vârstă sunt rezultatul acțiunii factorilor alimentari, dintre care unii au intervenit încă din copilărie. Acești factori sunt ulterior completați de modificările ce apar natural în procesul de îmbătrânire. Bolile degenerative, precum boala cardiovasculară și cerebrovasculară, diabetul, osteoporoza și cancerul, care se numără printre cele mai obișnuite patologii ce afectează persoanele vârstnice, sunt toate dependente de regimul alimentar. O tot mai mare atenție, în acest context, se acordă deficiențelor nutriționale, care apar fie din cauza unui aport redus de alimente, fie din cauza lipsei de diversificare a dietei.

Polenul recoltat de albineeste o sursă valoroasă de substanțe nutritive și energie, valoarea sa pentru sănătate fiind datorată gamei largi de metaboliți secundari ai plantelor (polifenoli, pigmenți carotenoizi, fitosteroli), dar și de grupul de vitamine (tocoferol, niacină, tiamină, biotină și acid folic), enzime și coenzime existente în produs. ”Rapoartele promițătoare privitoare la acțiunea antioxidantă, anti-inflamatorie, hepatoprotectoare, antiaterosclerotică și imunostimulatoare (deși necesită încă un mare număr de studii clinice), fac ca, în principiu, polenul să fie recomandat ca supliment alimentar persoanelor vârstnice (ținând cont, evident, de toate precauțiile legate de interacțiunile cu medicamentele și potențialul său alergen). Prin consumul lăptișorului de matcă, se pot obține efecte pozitive asupra nivelului glucozei sanguine și eritropoezei, dar și scăderea considerabilă a valorilor colesterolului total și LDL, ceea ce diminuează riscul bolii cardiovasculare. În plus,  datorită activității sale estrogenice, lăptișorul de matcă are efecte benefice în tulburările de metabolism ale calciului. Binecunoscut și intens studiat în ultimele decenii, propolisul are o compoziție chimică complexă (compușii fenolici și flavonoizii, uleiurile esențiale) și o paletă foarte largă de acțiuni biologice, în studii efectuate pe subiecți umani evidențiindu-se efectele pozitive ale ingestiei unor soluții de propolis asupra statusului oxidativ și a spectrului lipidic (HDL-c), aspecte ce contribuie, de asemenea, la reducerea riscului bolii cardiovasculare”, explică dr. biolog Tatiana Onisei.

Cum este verificată calitatea produselor apicole de pe piața românească, într-un interviu ( link https://www.politicidesanatate.ro/polenul-laptisorul-de-matca-si-propolisul-esentiale-in-reducerea-riscului-de-boli-cardiovasculare/ pe cuvantul interviu)acordat revistei Politici de Sănătate.

Citește și ...