fbpx

Polenul floral vs. Polenul de albine la pacienții cu astm

Polenul floral vs. Polenul de albine la pacienții cu astm

Apariția polenului floral, în special primăvara, este un adevărat blestem pentru multe persoane alergice/astmatice, cărora li se declanșează simptome de nas înfundat, senzație de mâncărime, ochi și gât iritat, tuse seacă spasmodică și dificultăți respiratorii, care pot ajunge la crize mai mult sau mai puțin violente. În general, în doze mici progresive, polenul de albine nu duce la agravări ale simtomatologiei pacienților cu astm. Este recomandat,însă, mai ales la prima administrare, prudențăși testare cu o doză mică de polen de albine.

Importanța polenului pentru albine și stupul lor

Polenul reprezintă sursa proteică pentru albinele din stup. O colonie de albine poate consuma și până la 35- 40 de kg de polen pe an și tot atâta miere. Importanța albinelor pentru polenizarea și înmulțirea plantelor sălbatice este, de asemenea, imensă, neputând fi cuantificată în valoare monetară.

Deci cum facem cu alergicii la polenul floral ?

Polenul de albine este, în mod normal, tolerat bine, dar nu poate fi exclusă prezența substanțelor alergene. Este întâlnită alergia la polenul din aer, cum ar fi febra fânului,  în timp ce alergiile la polenul ingerat sunt relativ rare, cu o rată similară ca la alte alimente.

Din motive de siguranță, este recomandat persoanelor care sunt sensibile la alergeni sau suferă de astm să consume cu precauție polenul de albine.

SFAT : Polenul trebuie congelat imediat după cules

Polenul proaspăt colectat de albine conține un nivel ridicat de umiditate care îl tranformă într-un mediu de cultură ideal pentru microorganisme, precum diferite bacterii și drojdii. Pentru prevenirea alterării și pentru păstrarea proprietăților de bioactivitate, polenul trebuie recoltat zilnic și introdus imediat la congelator. Deși  s-au încercat mai multe metode de conservare, metoda congelării este singura prin care polenul își păstrează calitățile pe o perioadă de până la un an.

Citește și ...