fbpx

Mituri și adevăruri despre albine sau Tot ce nu știam despre albine

Mituri și adevăruri despre albine sau Tot ce nu știam despre albine

Multe persoane apreciază și consumă produsele stupului, însă știm noi cu adevărat cine este ALBINA și cât de importantă este ea pentru întregul ecosistem?  

  1. Pentru a fabrica 1 kg de miere este nevoie de aproximativ 50.000 de zboruri între floră și stup și peste 1 milion de flori vizitate.
  2. O albină poate să zboare și aproximativ 145.000 de kilometri – de trei ori înconjurul globului pe la Ecuator – pentru a face un kilogram de miere.
  3. Albina vizitează 50 până la 100 de flori în timpul unei călătorii de colectare a nectarului. Ea poate zbura 9,65 km pe oră și, cel mai repede, 24 km pe oră.
  4. Viespea și albina nu sunt decât niște rude îndepărtate. Prima e carnivoră, nu produce nimic util pentru om și poate înțepa de mai multe ori, deoarece nu își pierde acul. Albina, dimpotrivă, este un adevărat laborator farmaceutic și, dacă nu e deranjată, nu înțeapă aproape niciodată, pentru că își va pierde viața.
  5. O colonie este formată din 20.000-60.000 de albine. Albinele muncitoare sunt de sex feminin, trăiesc aproximativ 6 săptămâni și fac toată munca în stup.
  6. Regina poate trăi până la 5 ani și este singura albină care asigură perpetuarea speciei. În perioada de sezon activ, când stupul trebuie să fie la puterea maximă, poate depune până la 2.500 de ouă pe zi.
  7. În perioada activă, uzura albinelor este atât de mare, încât nu trăiesc decât 3 săptămâni.
  8. Albina are o capacitate remarcabilă de a învăța și de a memora. Recunoaște intrarea în stupul propriu, indiferent de direcția de zbor din care vine. Când o albină găsește o sursă bună de nectar, ea zboară înapoi în stup și își arată prietenelor/colegelor unde este sursa de nectar, executând un dans care poziționează floarea în raport cu soarele și stupul. Acest lucru este cunoscut sub numele de „dansul bâțâit.“
  9. Zumzetul lor este dat de sunetul aripilor, care bat de 11.400 de ori pe minut.

 

Citește și ...