fbpx

Mierea este un tratament mai bun pentru tuse și răceli decât antibioticele

Mierea este un tratament mai bun pentru tuse și răceli decât antibioticele

Un studiu publicat pe 19 august în British Medical Journal (BMJ) arată că mierea ar putea fi mai bună decât tratamentele convenționale pentru tuse, nas înfundat și dureri în gât. În plus, este o alternativă ieftină, ușor de găsit, naturală și, practic, fără efecte secundare, spun cercetătorii.

Medicii o pot recomanda ca o alternativă adecvată la antibiotice, care sunt adesea prescrise pentru astfel de infecții, deși nu sunt eficiente, au spus oamenii de știință de la Universitatea din Oxford.

Infecțiile tractului respirator superior afectează nasul, gâtul, laringele și căile mari aeriene (bronhiile) care duc aerul de la trahee până la plămâni.

Există dovezi pentru utilizarea mierii la copii – deși Serviciul Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie avertizează să nu se administreze minorilor din cauza pericolului de botulism – acest produs fiind folosit de mult timp ca remediu casnic pentru a trata tuse și răceli. Dar dovezile eficienței sale pentru o serie de simptome ale bolilor tractului respirator superior la adulți nu au fost analizate în mod sistematic.

Oamenii de știință au analizat baze de date cu studii relevante care compară mierea și preparatele care o includeau cu alte produse cu folosire  uzuală- în mare parte antihistaminice, expectorante, supresoare pentru tuse și calmante. Ei au găsit 14 studii clinice adecvate, implicând 1.761 de participanți de vârste variate.

Analiza datelor a indicat că mierea era mai eficientă decât produsele de îngrijire uzuale pentru ameliorarea simptomelor, în special frecvența și severitatea tusei. Două dintre studii au arătat că simptomele au durat cu una până la două zile mai puțin în rândul persoanelor tratate cu miere.

Cu toate acestea, cercetătorii – Hibatullah Abuelgasim( Facultatea de Medicină a Universității Oxford), și Charlotte Albury și Joseph Lee( Departamentul de Științe ale Sănătății pentru Îngrijirea Primară Nuffield)- au remarcat că mierea reprezinta un complex de substante bioactive care actioneaza in consecinta și nu un o produs monocompozit. Ei au subliniat, de asemenea, că doar două dintre studii au implicat un placebo, spunând că mai multe astfel de studii trebuie făcute înainte de a ajunge la concluzii definitive.

Autorii studiului publicat în evista BMJ Evidence Based Medicine au spus: „Infecțiile tractului respirator superior sunt motivul cel mai frecvent pentru prescripția de antibiotice. Deoarece cele mai multe dintre aceste infecții sunt virale, prescripția de antibiotice este atât ineficientă cât și inadecvată. “

Cercetătorii sugerează, prin urmare, că mierea ar putea oferi o alternativă atunci când medicii doresc să prescrie ceva pentru a trata în siguranță simptomele bolilor tractului respirator superior.

 „Mierea este un remediu laic utilizat frecvent, care este bine cunoscut pacienților. De asemenea, este ieftin, ușor de accesat și are prejudicii limitate. Atunci când clinicienii doresc să prescrie un remediu pentru infecțiile tractului respirator, vă recomandăm mierea ca alternativă la antibiotice. Mierea este mai eficientă și mai puțin dăunătoare decât alternativele de îngrijire obișnuite și evită să provoace vătămare prin rezistența antimicrobiană”, au concluzionat autorii studiului.

Care tip de miere este mai sanatos? Pe piata romaneasca sunt multe tipuri de miere, din diferite specii florale, si cum poate sti consumatorul roman care este cea mai buna pentru problema lui de sanatate?.

” Orice miere naturală are proprietăți nutriționale și terapeutice. În funcție, însă, de specia florală de la care este recoltată, pot exista niște particularități terapeutice suplimentare. De departe, mierea polifloră aduce cele mai multe beneficii organismului. Are un gust puternic, pregnant, şi se produce în cele mai mari cantităţi. Mierea de salcâm are un gust fin, conţine mai multă fructoză în raport cu zaharoza, şi poate fi folosită, în anumite doze, chiar și de către persoane care suferă de diabet. Mierea de tei, spre exemplu, datoritată conținutului de uleiuri volatile, este cel mai des folosită pentru tratarea problemelor respiratorii. Mierea de mană, cu un gust uşor caramelizat, este singurul sortiment de miere de origine animală. Are, de asemenea,  un conţinut mai ridicat de minerale față de alte tipuri de miere, fiind indicată pentru consumul pacienților cu deficit de minerale”- dipl ing. Chim Sorin Stoia, co-fondator al  Societății Române de  Apiterapie, fondator Alvarium Temesiense.

Citește și ...