fbpx

Cum putem folosi mierea în locul zahărului, în alimentația zilnică

Mierea poate înlocui zahărul din trestia de zahăr în aproape orice rețetă. În produsele de panificație fabricate în cantitate de masă, mierea este utilizată doar pentru a înlocui cantități mici de zahăr. În plus, se preferă mierea cu aromă puternică sau mierea neagră, ieftină, deoarece este nevoie de o cantitate mai mică de miere pentru a obține o anumită aromă și, în consecință, trebuie înlocuit mai puțin zahăr.

Însă acasă, putem folosi miere de calitate, în aproape toate rețetele dulci. Obținem astfel produse gustoase și creștem și protejăm și sistemul imunitar, în același timp. În cazul în care se înlocuiește cea mai mare parte sau întreaga cantitate de zahăr cu miere, este recomandată mierea cu aromă blândă, deoarece nu va domina alte arome ale produsului.

Deoarece mierea are o putere de îndulcire raportata la volum mai mare decât zahărul, majoritatea cărților de bucate recomandă utilizarea unei jumatati de cana de miere in locul unei cani de zahar. Recomandările nu sunt însă uniforme. Atunci când rețetele sunt exprimate în gramaj, mierea poate fi înlocuită aproximativ 1:1 sau daca este necesar a se avea in vedere cantitatea de apa din miere, se va tine cont ca mierea contine aproximativ 20% apa in calcularea retetei de fabricatie.

Atenție ! Prea multă miere într-o rețetă poate cauza o rumenire prea mare a produsului de copt. Dacă mierea este folosită ca înlocuitor al zahărului în gemuri, jeleuri sau bomboane, trebuie folosite temperaturi ușor mai mari la gătit. Invers, la coacerea pâinii, sunt necesare temperaturi mai scăzute. În cazul bomboanelor, este nevoie de o amestecare mai persistentă și de temperaturi de caramelizare ușor mai ridicate. De asemenea, poate fi necesară o ambalare și depozitare atentă a produsului final pentru a preveni absorbția umidității atmosferice.

Atunci când folosiți mierea pentru o rețetă care implică și utilizarea de ulei sau grăsime, se va masura mai întâi uleiul sau grăsimea în recipientul de măsurare. Îndepărtarea mierii din același recipient va fi apoi mai ușoară și mai completă.

 

Sursa: www.fao.org/3/w0076e/w0076e08.htm#2.12.11

Citește și ...